Hopp til innhold

Hva er Juice jacking og hvordan funker det?
Juice jacking er et cyberangrep som kan skje når du lader smarttelefonen eller pc-en din ved en offentlig USB-ladestasjon. Noen kan ha plassert skadelig programvare på porten eller kabelen, noe som åpner en vei for en hacker til å infisere enheten din med virus eller få tilgang til data1.

Dette skjer fordi strømforsyningen og datastrømmen går gjennom samme kabel. Når du kobler til, etableres en betrodd relasjon der enhetene kan dele informasjon. I tilfelle juice hacking, kan en angriper utnytte denne forbindelsen for å flytte data mellom enheten din og deres.

Juice jacking virker ved at angriperen installerer en liten maskinvare i USB-kabelen som kan lese og manipulere dine data. Ifølge meg, er USB-kabler en av den enkleste måten for hackere å få uautorisert tilgang til din enhet. Folk er generelt ikke bevisst over denne trusselen, og det er mørketall på hvor ofte dette forekommer.

Hvordan kan du beskytte deg mot Juice jacking?
Heldigvis finnes det tiltak for å kunne beskytte deg mot denne trusselen. De viktigste tiltakene du kan gjøre er:

  • Bruk alltid egen lader: Ved å bruke en lader som du vet er trygg, unngår du potensielle farer. Det anbefales også å lade fra en veggadapter fremfor ukjente datamaskiner.
  • Benytt en «USB-kondom»: Dette verktøyet kobler til USB-kabelen og blokkerer dataoverføring mens det tillater lading, noe som gir ekstra beskyttelse.
  • Ta backup regelmessig: Hvis din enhet blir kompromittert, kan du gjenopprette systemet til en tidligere, sikker tilstand uten å miste viktig informasjon.
  • Velg ‘Godkjenn hver gang’: Velg alltid «Godkjenn hver gang» når du kobler til en USB-port, for å hindre dataoverføring som kan utnyttes av en angriper.
  • Bruk en alternativ lademetode: Trådløse ladestasjoner eller powerbanks kan redusere risikoen for juice jacking.

Ved å følge disse rådene, legger du til beskyttelseslag som kan holde dine personlige enheter og data trygge. Det handler ikke bare om å bruke teknologi klokt, men også om å forstå risikoene og ta proaktive skritt for din egen sikkerhet.

Referanser
Federal Communications Commission. (27. April 2023). Juice jacking: Tips to avoid it. https://www.fcc.gov/juice-jacking-tips-to-avoid-it

Flere artikler