IT og OT – to verdener som må sikres sammen
– Jeg har jobbet i bransjen i over 25 år, og én ting er jeg helt sikker på: Sikkerhet har aldri vært viktigere. Cybertruslene vi ser i dag er langt mer alvorlige enn tidligere, og virksomheter må tilpasse seg raskt, både når det gjelder IT og OT, sier Ove.
OT-systemer skiller seg fra IT-systemer ved at de potensielt har en langt lengre levetid. Mens IT-systemer oppdateres jevnlig, kan OT-systemer være i drift i 20-25 år uten store endringer. Dette skaper sikkerhetshull som angripere kan utnytte dersom de ikke blir håndtert. Samtidig har digitaliseringen ført til at OT-systemer i økende grad kobles til nettverk, noe som gjør dem mer sårbare for cyberangrep.
Reelle trusler krever reelle løsninger
Cyberangrep på OT-systemer kan få alvorlige konsekvenser for både bedriften din og samfunnet. Produksjonsstans, store økonomiske tap og samfunnskritiske forstyrrelser er reelle scenarioer du må ta stilling til.
Eldre OT-systemer er ofte koblet direkte til nettverk, uten sikkerhetsovervåkning, noe som kan føre til angrep som forblir uoppdaget i lang tid. Hackere kan utnytte disse sårbarhetene for å få tilgang til kritiske systemer, noe som kan resultere i at du opplever tap av data og produksjonsstans.
– Mange vet ikke at eldre systemer ofte har direkte tilgang fra leverandører uten gode nok sikkerhetstiltak. Vi ser også produksjons-PC-er som ikke har blitt oppdatert på mange år er ekstremt sårbare. Når slike systemer kobles til et nettverk, åpner det for angrep uten at noen nødvendigvis oppdager det, fortsetter Ove.
Ove understreker også hvor viktig det er å tenke helhetlig rundt sikkerhet:
– Det hjelper ikke å ha en avansert brannmur dersom OT-systemene dine har aksess inn som ikke er kjent av IT-avdelingen. I tillegg kan OT-miljøet i seg selv stå i «nettverksøyer» som ingen overvåker. Dette er en risiko som du må ha kontroll på.
For å møte de økende kravene på OT-sikkerhet har Embriq inngått et samarbeid med Secure-NOK, en spesialist innen OT-sikkerhet.
– Sammen tilbyr vi nå en helhetlig sikkerhetsløsning som gir kundene våre full oversikt over risikoene deres. I praksis betyr det at systemene som overvåker og beskytter IT også tilpasses dine OT-miljøer, slik at virksomheten din får en enda mer komplett beskyttelse, fortsetter Ove.
NIS2 – en nødvendighet for din fremtidige sikkerhet
Med innføringen av NIS2-direktivet skjerpes kravene til sikkerhet for din kritiske infrastruktur, og dette vil påvirke svært mange virksomheter fremover.
– NIS2 stiller krav til at du kartlegger og sikrer dine OT-systemer på lik linje med IT. Mange bedrifter har ikke kapasitet til å håndtere dette alene – og det er der vi i Embriq kommer inn, forklarer Ove.
Embriq hjelper deg med å forstå risikoene, implementere nødvendige tiltak og sørge for at virksomheten din overholder regelverket. Målet er å sikre at produksjonen ikke bare er trygg i dag, men også i fremtiden.
Sikring av OT er en investering i stabil drift
Ove legger til at sikkerhet ikke bare handler om å beskytte seg mot angrep, men også om å ha gode rutiner for rask feilretting og læring. Gjennom kontinuerlig overvåking og en proaktiv tilnærming kan Embriq hjelpe deg å avverge trusler før de rekker å gjøre skade. Dersom et angrep skjer, er vi på saken umiddelbart, løser problemet og forbedrer systemene dine for fremtiden.
– En helhetlig OT-sikkerhetsstrategi sikrer stabilitet og forhindrer kostbare avbrudd. Vi kartlegger angrepsvektorer, bygger systemer som overvåker trusler og sørger for at du har full kontroll. Det handler om å være i forkant, slik at du unngår krisen før den oppstår, forteller han.
Vil du vite mer?
Sikring av både dine IT- og OT-systemer er ikke lenger et valg – det er en nødvendighet. Er du sikker på at din infrastruktur er godt nok beskyttet?