Hoppa till innehåll
Bilde av ryggen til to personer i verneutstyr som ser utover arbeidsplass med NGI logo på ryggen

Foto: Sverre Hjørnevik

Geoteknik handlar om att bygga i, och med, marken. När större installationer som tunnlar och havsbaserade vindkraftverk ska byggas måste vi vara säkra på underlaget och den omgivande miljön. Det är här som den privata stiftelsen NGI – Norges Geotekniska Institut – kommer in i bilden.

– Vi är det ledande geotekniska forskningsinstitutet i Norge. Hos oss hittar du engagerade forskare som bryr sig om ”fallet”. Vi ska leverera geoteknik som ska användas i det norska samhället, både till havs och på land, säger IT-driftschefen Arne Thune Wiiger.

NGI bedriver forskning, utveckling och innovation inom geoteknik. Målet är att hitta lösningar som säkerställer att vi bygger, lever och reser på säker mark. Då måste också de tekniska lösningarna finnas på plats.

Profilbilde av Arne Thune Wiiger fra NGI

Arne Thune Wiiger är IT-driftschef på NGI, och är mycket nöjd med den nya IT-lösning de tagit i bruk.

– IT är arbetsvardagen för många av NGI:s medarbetare. Detta gäller naturligtvis också forskarna, som helt förlitar sig på tekniken i botten för att göra beräkningar. IT är integrerat i alla led hos NGI. Det är vår verktygslåda, säger Arne.

Därför blev det helt avgörande att hitta en kompetent leverantör inom IT-drift. Och den fann man i Embriq.

 Vi behövde en sparringpartner

Arnes avdelning har ansvarat för allt som rör den dagliga verksamheten, från övervakning av system till användarsupport. Det gjorde det svårare att fokusera all energi på tekniken. Just nu befinner sig NGI nämligen mitt i en omfattande digital omställning.

För att säkerställa att även IT-lösningarna är innovativa var det nödvändigt att fasa ut några av uppgifterna.

– Vi är en liten avdelning med ett brett spektrum. Forskningsmiljön består i sin tur av flera personer med mycket specifika behov, som kan variera kraftigt. Därför har vi ofta fått använda oss av externa experter med djup kompetens för att hitta bra lösningar. Det är inte optimalt. Vi behövde någon som kunde leverera det tekniska – serverdrift och housing – och som också kunde vara en sparringpartner för framtiden. Därför föll valet på Embriq.

To arbeidere som inspiserer et sementrør på en grunnarbeidsplass

NGI vill att vi ska bygga, leva och resa på säker mark och är involverade i stora projekt för att ge bättre och mer hållbara lösningar för samhället. Foto: Sverre Hjørnevik

 

Skalbara lösningar ger flexibilitet

NGI förlitade sig på en skalbar lösning, där de kontinuerligt kunde beställa eller avbeställa lösningar från Embriq. Detta har öppnat vägen för mer nytänkande i de tekniska lösningarna.

– Förutom drifttjänsten bad vi om alternativ för resten av servicekatalogen, till exempel nätverk och helpdesk. Embriq var mycket anpassningsbara. Andra leverantörer kanske påstår sig vilja ta ansvar hela vägen, men bara om det sker på deras sätt. Det är inte optimalt i en forskningsmiljö. Man kan inte vara innovativ och utvecklas om man tvingas in i ett system. Vi är helt beroende av att våra partners ser möjligheter snarare än begränsningar. Embriq gick oss till mötes när det gällde allt vi behövde och nu har vi en strategisk partner som vi kan jobba med långsiktigt, säger Arne.

Stabilitet i drift, även på resande fot

Det är en sak att flytta delar av verksamheten till en annan leverantör. Betydligt mer komplicerat blir det när man samtidigt ska byta lokaler. NGI bygger nämligen en ny byggnad på Campus Ullevål, som blir en av de första nya byggnaderna i det som benämns som Oslo Science City. Under byggtiden skulle de flytta till Nydalen och flyttdatum var den 28 februari. Det var avgörande att få ut IT-systemen ur byggnaden, samtidigt som maskinparken uppdaterades.

– IT-systemen måste flyttas och samtidigt fungera i full omfattning. Denna process började när vi alla jobbade hemifrån. Vi behövde drifttid för att säkerställa att forskarna kunde utföra tester. IT kunde inte bli ett hinder för flytten. Embriq tog över så att vi kunde ägna tiden åt att flytta. Det frigjorde mycket tid för oss, säger Arne.

I

Nya Campus Ullevål är fortfarande i utvecklingsfasen. NGI finns nu i tillfälliga lokaler i Nydalen.

 

En ny era, nya fokusområden

NGI är nu på plats i nya lokaler och Embriq sköter en stor del av IT-driften. Allt som tidigare fanns i deras egen datahall drivs nu av Embriq och är placerat hos dem. Alla system övervakas 24 timmar om dygnet, året runt. En stor förändring eftersom Arnes avdelning tidigare hade skött även övervakningen.

– Det är skönt att slippa ansvara för att maskiner, programvara och utrustning alltid fungerar. När telefonen ringer behöver vi inte ta itu med ett problem och lösa det på direkten. Istället kan vi arbeta med applikationsutveckling och innovation. Nu tar Embriq ansvar för driften – kanske blir det nu äntligen lättare att planera semestern, säger Arne och skrattar.

Vi behövde någon som utmanade oss

IT-avdelningen på NGI kan äntligen fokusera på den digitala omvandlingen. Denna resa består av tre inledande faser. Den första delen bestod av att flytta ut, och inte minst etablera samarbetet med Embriq. Nu kan de äntligen skörda frukterna av den krävande perioden.

– Drifttiden har förbättrats mycket och vi har många möjligheter framför oss. Det är här det roliga jobbet börjar. Embriq är en professionell driftspartner som pekar på vad vi borde göra annorlunda, vilket visar oss vilka möjligheter vi har. Vi behövde någon som utmanade oss, säger Arne.

Nu riktas strålkastarljuset på affärsverksamhet och innovation.

– Vi har inte samarbetat med Embriq så länge, men upplever att detta är en bra lösning. De är proaktiva, oavsett om det gäller drift, säkerhet eller innovation. Framöver ska vi plocka både högt och lågt hängande frukter tillsammans Embriq, avslutar Arne.

Vill du veta mer om hur Embriq kan hjälpa företag med den digitala transformationen och IT-driften? Läs mer här

Kontakter

Fler artiklar