Hoppa till innehåll

Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Skrivet av: Svein Cato Winther

Två enorma utställningshallar rymde enligt siffror från arrangören 345 utställare från 33 länder. Under tre dagar fylldes två scener med spännande föreläsningar för över 9000 besökare.

Precis som Retail Technology Show i London, som vi besökte i början av maj, kan EuroCIS vara en användbar mötesplats för skandinaver som vill hålla koll på utvecklingstrender och hitta nya samarbetspartners och leverantörer. Evenemangets storlek gör det svårt att orientera sig om man inte har tagit sig tid att förbereda sig i förväg.

För lite fokus på kundvärde och affärsnytta

Senast vi besökte EuroCIS var 2019, och den gången ville vi ha mer fokus på kundvärde och goda kundberättelser. Och det gör vi även nu, år 2022, men det råder ingen tvekan om att EuroCIS är en teknikmässa med stort T. Så då är det kanske naturligt att andelen återförsäljare på mässan upplevs som relativt låg, och att de vi pratat med som representerade norska återförsäljare kom från IT-sidan.

EuroCIS ger rikliga mängder information om användningen av sensorteknik, artificiell intelligens, nya betalnings- och självbetjäningslösningar, digitala plattformar, hårdvara, analysverktyg och mycket mer…

Embriqs rådgivare förstår hur retailteknik kan utnyttjas för att skapa reellt affärsvärde och bidra till att både pilottesta och skapa trovärdiga ROI-beräkningar. Det är bara att ta kontakt om man behöver rådgivning.

Scan Pay Go

Både bland utställare och föreläsare var det många som fokuserade på självbetjäning, självutcheckning och kontaktlösa handlingsprocesser i de fysiska butikerna. Efterfrågan på sådana lösningar har sannolikt ökat till följd av COVID-pandemin.

För att lyckas med självutcheckning utan att skapa för mycket friktion, måste man omdefiniera kassörer till att vara kundvärdar som ger kunder stöd och vägledning. Detta är särskilt viktigt när man säljer larmade varor.

Vi delar flera föreläsares övertygelse om att mobilen kommer bli den dominerande tekniken för självbetjäningshandel i framtiden. En av föreläsarna gick så långt att säga att 75 % av kunderna uppfattar en mobilbaserad handelsresa i butiken som både snabbare och säkrare än den traditionella handelsresan.

Det var ett nöje att se responsen som en av våra partners, Fygi Technologies, fick på mässan. Vi anser att Fygi var en av de mest spännande utställarna i år, och de träffade helt klart rätt när det gällde vad många besökare var intresserade av.

– Vi är här för att presentera en “Scan Pay Go”-plattform och demonstrera vår FygiEye, som är “patent pending”, för första gången. FygiEye kombinerar RFID-teknik och artificiell intelligens på ett sätt som är helt nytt för den internationella “retail tech”-marknaden. Vi säljer på den tyska marknaden och har omfattande internationella ambitioner. Det är därför mycket viktigt för oss att visa upp oss och få feedback på tekniken på den “stora scenen” i ett så tidigt skede som möjligt. Vi är mycket nöjda med responsen, säger Amund Skaaden, som är CEO för Fygi Technologies.

Det var ett nöje att se responsen som vår partner Fygi Technologies fick i sin monter på EuroCIS.

Vi väljer de bästa partnerna för dina behov, och om du vill ha ett icke-bindande samtal om hur Scan Pay Go kan utnyttjas inom din verksamhet, är det bara att kontakta oss.

Från elektroniska hyllkanter till interaktiva små skärmar och videorails

Den teknik som dominerade utställningsområdet var utan tvekan det som går under beteckningen Elektronic Shelf Labels (ESL), men som nu har utvecklats enormt under de senaste åren. Det som tidigare var begränsat till svartvita elektroniska etiketter kommer nu i fyra färger, och vissa är interaktiva och/eller erbjuder högkvalitativ videofunktionalitet.

Nu är det dags att titta mer heltäckande på digital skärmbaserad kommunikation i butikerna. Gränsen mellan traditionell digital skyltning, ESL, och interaktiva skärmlösningar blir allt mer flytande. Med tanke på att butiksförsäljningen fortfarande är nästan tre gånger så hög som onlineförsäljningen för de flesta återförsäljare, ligger det nära till hands att fråga sig varför man fortfarande spenderar betydligt mer pengar på digital marknadsföring på webben än i butikerna.

Utställningen dominerades förstås av montrar från de stora etablerade aktörerna, som vår samarbetspartner SES-imagotag, men vi såg också en lösning där skärmarna trådlöst försågs med ström, och en annan utställare presenterade en “grönare” lösning där alla etiketter på en hylla försörjdes av ett batteri. Det innebär alltså att när batterierna behöver bytas ut efter 5–7 år, behöver man inte byta alla etiketter, vilket är både smart och hållbart.

Dags att utnyttja RFID-tekniken fullt ut

Det fanns flera utställare med bra RFID-plattformar på EuroCIS. För de flesta inom retail-branschen har värdet av att ha full kontroll över lagersaldot, utan att behöva lägga för mycket resurser på inventering och kontroller, varit uppenbart i många år. Trots detta tycker vi att antagandet är anmärkningsvärt lågt. Många är fortfarande tveksamma till priset på taggar, problem med många leverantörer osv. Under Retail Technology Show i London avslutade den svenska sportkedjan Stadium och H&M den diskussionen.

Vår samarbetspartner RFKeeper hade en spännande monter och visade besökarna hur man kan utnyttja RFID i kombination med skärmlösningar för att tillföra extra värde till RFID-investeringen.

Kontakta en av Embriqs rådgivare om du inte redan har kommit igång med RFID eller om du vill dra nytta av att produkterna redan är RFID-aktiverade för att skapa nya innovativa kundupplevelser.

Vill du veta mer om hur vi kan bli din rådgivningspartner inom IT-lösningar för retail? Läs mer här

Kontakter

Fler artiklar