Hopp til innhold

Powerhouse Kjørbo i Oslo er verdens første rehabiliterte plusshus. I tillegg er det Norges første BREEAM Outstanding-bygg og det første plusshuset i Norge. I løpet av 60 år skal bygget spare inn all energi fra bygging, drift og vedlikehold.

Powerhouse Kjørbo har vært et av verdens mest ambisiøse byggeprosjekter, og har vakt stor interesse hos både bransjefeller, forskere og politikere i inn- og utland.

Det er omtrent 86 prosent reduksjon i energibehovet til det rehabiliterte bygget, sammenlignet med behovet før rehabilitering. Bygget innehar Norges største solcellepark som kan produsere omtrent 210 000 kilowattimer årlig.

Rejlers hadde oppdraget med å tegne og prosjektere de elektriske installasjonene i forbindelse med ombyggingen. Dette innbefattet belysning, styringssystem, teknisk virksomhet, nødlysanlegg, samt brann- og adgangskontroll. For maksimal belysning er det nøye vurdert hvordan vinduer og elektrisk belysning er dimensjonert og plassert, der resultatet har blitt lyst og friskt kontorlandskap. Alt kosmetisk lys er valgt bort.

Prosjektet er et samarbeid mellom Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, miljøorganisasjonen ZERO, aluminiumselskapet Hydro, aluminiumprofilselskapet Sapa og rådgivningsselskapet Asplan Viak.

 

Les mer om prosjektet i Byggeindustrien nr. 4 – 2014

Les mer om prosjektet på bygg.no

 

Foto: Sindre Sverdrup Strand / Byggeindustrien

Flere artikler