Hopp til innhold

Når Riksbyggen i Gøteborg setter spaden i jorden for brf Viva på Guldheden, er det starten på en ny måte å se på hvordan man bygger miljømessig, sosialt og økonomisk holdbare boligområder. Sammen med Göteborgs Stad, næringsliv, universitet, analytikere, forskere og engasjerte innbyggere sier Riksbyggen at de har skapt begrepet Positive Footprint Housing®.

På en høyde over Mossens idrettsplass bygges det nå seks bygninger med totalt 130 leiligheter. I alt fra solcelleinstallasjonene på taket til strømlageret i første etasje finnes det en uttalt strategi for energigjenvinning og besparing. Av det totale strømforbruket på 615 MWh, vil 140 MWh bli produsert via solceller. En bergvarmepumpe kompletterer oppvarmingen som skjer via fjernvarmenettet, og ventilasjonen utføres som FTX-system med varmegjenvinning.

Strømlageret som etableres er helt nytt. Utbyttbare batterier fra elbussene i Gøteborg sørger for lagring av den overskuddsenergien som produseres av solcellene på takene. I boligområdet vil det ikke være plass for oppstilling av egne biler. Det tilbys i stedet alternativer delvis med el-kjøretøy via bil-, moped- og sykkelpooler.

Brf Viva prosjekteres for den høyeste miljøklassen “Guld “ i Sweden Green Building Councils sertifiseringssystem, “Miljöbyggnad”. Dette garanterer høyeste kvalitet når det gjelder energi, innendørsmiljø og materialer. Innflytting er beregnet til 2018.

I forarbeidene har Rejlers deltatt i studiene ”Holdbara delprojekt” og gjennom dette blant annet sett på alternativer med likestrømsteknikk ved overføring fra solceller til strømlageret.

Rejlers utfører prosjektering av strøm-, tele-, sikkerhets- og heissystemer samt solceller og batterilager.

Flere artikler