Hopp til innhold

25. februar 2016 åpnet KIWI Norges grønneste dagligvarebutikk i Elverum. Materialvalg og ny energiteknologi bidrar til at klimagassutslippet kuttes med 50%.

Bygget er blitt et lavenergihus klasse 1 iht. Norsk Standard 3701. Dette innebærer en svært tett bygningskropp, godt isolerende vegger, gulv, tak og vinduer. Utvendig kledning og bæresystemet er i tre.
Det er benyttet overlys ved at det i taket er polykarbonatplater fylt med aerogel. Dette er godt isolerte «vinduer» som utnytter dagslyset godt og som reduserer behovet for elektrisk lys.

Her er i tillegg det meste og det nyeste innen miljøteknologi installert. Butikken benytter varmeoverskuddet fra kjøl- og fryseinstallasjoner, har solcellepanel og LED-belysning som tilpasser seg dagslyset.
Målet er å halvere både energiforbruket og klimagassutslippet sammenlignet med en butikk av tilsvarende størrelse. Samtidig skal butikkens totale fornybare produksjon av strøm være 245 000 kWh per år.

Overskuddet går blant annet til tre ladestasjoner for el-biler og el-sykler utenfor butikken.

Dette er enn pilotbutikk for dagligvarekjeden KIWI. Her skal energieffektiviteten, materialbruken og løsningene følges tett opp med tanke på reduserte driftskostnader samtidig med at miljøet også kan spares for belastninger.

Rejlers har utført:

  • Energimerking og Energiattest
  • Bygget fikk energikarakter A

Foto: Jørn Hindklev / Byggeindustrien

Flere artikler