Hopp til innhold
Production hall

Tilgang til frikjøling var en av flere argumenter for Facebook å velge Sverige og Luleå for sin første etablering utenfor USA. Med økende energipriser er beliggenhet og tilgang på billig energi hard valuta for denne type anlegg.

Nå løser man ikke kjølingen kun med frikjøling. Kreativ tenkning i utformingen av lokaler og nye kjølemetoder hjelper til med å løse problemet. Teknologien som skal brukes i serverhallene i Luleå er såkalt evaporativ kjøling – kjøling gjennom fordampning. Det betyr i dette tilfellet at tåke tilføres ventilasjonsluften, og vil på denne måten senke temperaturen.

Med over en milliard brukere forstår man at behovet for lagringsplass og datakraft er stadig stigende. Etableringen i Luleå kommer til å bestå av tre serverhaller. Den første fasen blir innviet våren 2013. Det er først og fremst de cirka 350 millioner brukerne i Europa som vil benytte anlegget i Luleå.

Bravida ga oss oppdraget med å prosjektere kraftforsyning, elkraft, belysning, tele, samt kanaler for telekom. En oppgave som har involvert 15 konsulenter i Rejlers med cirka 5000 konsulenttimer.

Flere artikler