Hopp til innhold

En gammel og nedlagt sjokoladefabrikk i Oslo er omgjort til en spennende kombinasjon av kulturminner og flunkende ny, moderne boligarkitektur. Fem bygg, fordelt på verneverdige og nyoppførte bygninger, inneholder tilsammen 156 leiligheter.

I 1898 ble det bygget en stor og flott sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo. Fabrikken var i drift i et års tid før det store «Kristianiakrakket» i Oslo medførte at sjokoladefabrikken måtte stenges. I 1906 overtok Anders Bergene fabrikken, og A. Bergene Chokoladefabrik så dagens lys. Fabrikken var operativ i nesten 100 år, og Bergene ble et av de ledende varemerkene for sjokolade og sukkervarer i Norge. Bergene ble fusjonert med Nidar i 1980.

 

I dag er det lite som minner om at dette en gang var en sjokoladefabrikk, med unntak av den restaurerte fabrikkpipen som ruger opp mellom byggene. Det er store kontraster mellom de fem byggene, der gammelt møter nytt med teglstein og puss mot betong og stål. Alt det gamle som stammer fra sjokoladefabrikkens tid er rehabilitert og møter dagens standard og krav.

Det har vært et utfordrende oppdrag med verneverdige fasader. Rejlers har vært rådgiver for byggherre med utarbeidelse av kravspesifikasjon og valg av elektroinstallatør. Videre hadde Rejlers oppdraget for installatør med detaljprosjekteringen.

 

 

Rejlers har bidratt med:

  • Heldekkende brann og nød-, ledesystem iht. gjeldende krav.
  • Porttelefonanlegget
  • Dimensjonert inntak og effektforbruk av bygget.
  • Koordinering av ny treviklingstrafo. Skjema for ny hovedfordeling med både 400V og 230V.
  • Lagd detaljerte tegninger for el-anlegget som har blitt støpt inn i plasstøpte vegger.
  • Utarbeidet tegningsgrunnlag og skjemaer for bygging av det elektriske anlegget til elektriker
  • Detaljert elektriske punkter iht. NEK 400:2010
  • Bestemt styring av lyset i fellesarealer og garasje så dette blir så energieffektivt som mulig.

Les mer om prosjektet i Byggeindustrien nr. 3 – 2015
Les om prosjektet på bygg.no

Foto: Sindre Sverdrup Strand / Byggeindustrien

Flere artikler